Ceza davalarında yargılamanın şekli ile bu sürece katılan kişilerin hak, yetki ve yükümlülükleri 5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanununda ayrıntılı olarak düzenlenmiştir. 5271 sayılı Kanunda düzenlenen; yakalama, gözaltına alma, tutuklama ve adli kontrol, arama ve el koyma, telekomünikasyon yoluyla yapılan iletişimin denetlenmesi, gizli soruşturmacı ve teknik araçlarla izleme gibi çeşitli şekillerde tezahür eden suç şüphesi altındaki kişilere yönelikuygulama ve tedbirlere karşı, şüphelinin bizzat kendisiya davekil olarak tayin ettiği avukatı vasıtasıyla itiraz hakkı mevcuttur. Bu itirazların zamanında ve doğru olarak yapılması; gerek yargılamanın seyri, gerekse yargılama sonrasında devlete karşı açılacak olan tazminat davaları açısından büyük önem arz etmektedir.
Yapılan soruşturma neticesinde Savcılıkça şüpheli hakkında iddianame düzenlenerek görevli ve yetkili mahkemede ceza davası açılması halinde, bu aşamada artık sanık sıfatına geçen kişi, Mahkeme nezdindeki yargılama süresince de bir ceza avukatının yardımından faydalanabilir. Yargılama neticesinde Mahkemece mahkumiyet kararı verilmesi ve kararın istinaf ve temyiz aşamalarından geçerek kesinleşmesi halinde bu defa hükmün infazı süreci başlar.
Fethiye Avukatlık ve Arabuluculuk Bürosu, soruşturma aşaması ile başlayıp cezanın infazı ile sona eren bu süreçte, suç şüphesi altında bulunan kişilerin yanı sıra; suçun mağduru, müşteki ve katılana deneyimli ceza avukatlarıyla hukuki destek vermek suretiyle, savunma hakkı ve hak arama özgürlüklerini en etkin şekilde kullanmalarını sağlamaktadır.