Sağlık Hukuku, sağlık personelinde sorumluluk bilincini öne çıkararak sağlık hizmetinin varlığı, sunumu, hasta ve hekim hakları ile kişinin temel haklarını birlikte ele alan bir tıp hukuku dalıdır. Sağlık hukuku, çevre sağlığı ve gıda hukuku, hastanelerin hukuki yapısı, sağlık sigortası, sağlık harcamaları, Sağlık Bakanlığı teşkilat ve yönetimi gibi birçok alanı kapsamaktadır.
Sağlık Hukukunun temel ögesi, hasta hakkı kavramıdır. Sağlık hukukunun ana unsurunu, hasta ve tıbbi müdahaleye ihtiyacı olan birey oluşturmaktadır. Hastanın ilgili mevzuat kapsamında korunan hakları; tıbbi bakım hakkı, bilgilenme, onam-rıza, mahremiyet ve özel hayata saygı, başvuru (şikayet) hakkı olarak sıralanabilir Söz konusu hakların bilincinde olmak, sağlık hukuku anlamında oluşabilecek uyuşmazlıkların çözümünde önem arz etmektedir.
Sağlık Hukukunda en çok karşılaşılan uyuşmazlık, tıbbi müdahaleden doğan hukuki ve cezai sorumluluktur. Öğretide “malpraktis” olarak adlandırılan bu dal, hatalı tıbbi müdahaleden dolayı sağlık çalışanlarının hukuki ve cezai sorumluluklarını inceler. Malpraktis uygulamalarında, hasta üzerinde işlem yapan hekim ile hekimi çalıştıran hastanenin tazminat sorumluğunun yanı sıra, hekimin cezai sorumluluğu söz konusu olabilmektedir.
Özellikle malpraktis davalarının neticeleri oldukça ağır olduğu için konusunda uzman avukatlardan destek alınması tavsiye edilmektedir. Fethiye Avukatlık ve Arabuluculuk Bürosu, deneyimliavukatlarıyla; Sağlık Hukuku alanında müvekkillerine danışmanlık hizmeti vermekte ve hukuki destek sağlamaktadır. Bu kapsamda verdiğimiz hizmetler;
- Hatalı tıbbi müdahale ve tedavilerden kaynaklanan tazminat ve ceza davalarının takibi,
- İdare tarafından Hastanelere verilen idari para cezalarının iptaline ilişkin davaların takibi,
- Özel Sağlık Kuruluşlarına ve hekimlere hukuki danışmanlık hizmetidir.