Ülkemizde İmar Hukukunu düzenleyen ana mevzuat 3194 sayılı İmar Kanunu'dur. İmar hukuku, herhangi bir arazi veya arsa üzerinde yapılması planlanan resmi veya özel yerleşim yerlerinin, amaçları ve çeşitlerine göre hangi niteliklere sahip olması gerektiğini düzenleyen kuralları kapsamaktadır. İmar hukuku tarafından düzelenmiş alanlara resmi veya özel amaçlarla yapılmış tüm bayındırlık fiilleri girmektedir. İmar hukukuyla elde edilmek istenen gaye, tüm yurtta çevre ve sağlık şartlarına uygun yapılaşmanın sağlanmasıdır.
Bu amaçlarla yapılan imar planları, yatırımların nerelerde yapılması gerektiği konusunda yönlendirmeler yapmak, imar planlarıyla güzelleştirilen bölgelerdeki fiziksel çevreyi insan ve aile yaşamına uygun hale getirmek, toprağın kullanım dengesini en gerçekçi şekilde belirlemek amacını taşır. İmar planları kapsadıkları alanın büyüklüğü ve planın amaçları açısından, bölge ve imar planları olarak hazırlanırlar. İmar planları ise, nazım planları ve uygulama imar planları şeklinde hazırlanmaktadır.
İmar Hukuku ve mevzuatı çok geniş kapsamlı olduğu için konusunda uzman olan avukatlardan destek alınması tavsiye edilmektedir. Fethiye Avukatlık ve Arabuluculuk Bürosu, deneyimliavukatlarıyla; İmar Hukuku alanında müvekkillerine danışmanlık hizmeti vermekte ve hukuki destek sağlamaktadır. Bu kapsamda verdiğimiz hizmetler;
- İmar planları ve imar planı değişiklilerine ilişkin itiraz ve iptal davaları,
- Düzenleme ortaklı payları (DOP)’na ilişkin itiraz ve iptal davaları,
- Belediyelerin iskan işlemlerine ilişkin itiraz ve iptal davaları,
- Kaçak yapı para cezalarının iptali davaları,
- Yıkım kararlarının iptali davaları,
- Bedel tespiti ve tescil davaları,
- SİT alanlarında yapılaşmayla ilgili davalar,
- Koruma bölge kurulları kararlarının iptali davaları,
- Tescil kararlarına karşı açılan iptal davaları,
- İmar mevzuatından kaynaklanan diğer uyuşmazlıkların çözümüdür.